Eğri Minare / Harput

Eğri Minare / Harput
Harput’ta eski cami’i kebir mahallesinde 2000 m2’lik bir sahayı kaplayan “30 x 50 genişliğinde” ve duvar kalınlığı 2.5 m. olan Ulu cami 1156-1157 tarihinde Harputlu hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırılmıştır. Elazığ’da Selçuklu dönemine ait bin yıllık tarihi Harput Ulu Camii minaresinin, İtalya’da bulunan Pisa Kulesi’nden daha fazla eğik olduğu belirlendi. Caminin minaresinin 3 ile 7 derece arasında değişen eğikliğinin Pisa Kulesi’nden daha fazla olduğu kaydedildi.
Eğri Minare / Harput
Büyük Selçukluların İran bölgesinde yapmış olduğu ulu camilerin, Anadolu’daki ilk örneklerinden biri Harput Ulu Camiidir ve 1899, 1905, 1996 yıllarında tamirat görmüştür. Halen ibadete açık olan caminin içerisi: iç avlu, son cemaat yeri ve iç cami olmak üzere üç kısımdan meydana gelmiştir. Dikdörtgen planlı, duvarları moloz taştan kubbe kemerler ve minare tuğladan yapılmıştır. İki kapısı vardır.

Yapıda sığsız tuğlalar, hem inşaat hem de dekorasyon olarak kullanılmış. Minarede bazı çatlamalar söz konusu olmakla beraber esnemesinden dolayı da herhangi bir statik denge sorunu bulunmamaktadır.

Eğri Minare / Harput
Harput Ulu Camii’nin etrafında o döneme ait birçok binaların olduğu son sondajlarda da bunların temelleri çıkmıştır. Yeni başlayan yenileme çalışmalarında ana amacın da minaredeki mevcut eğriliğini herhangi bir müdahale yapmadan yapıyı gelecek nesillere aktarılması olacaktır.

Türk zemin sektörü bakımından büyük önem arz eden ve hazine değerinde olan Eğri Minare gerekli ilgiyi ve alakayı Türk Zemin Mühendislerinden beklemektedir.

Yorumlar