CFA Kazık Uygulaması Nedir?

CFA sistemi, her gün gelişen eskiden sadece küçük çaplı fore kazık inşasında kullanılabilen bir sistem iken; günümüz CFA uygulamaları gelişen ve büyüyen kazık makinaları sebebiyle 120cm çap ve 30m derinliklere kolaylıkla erişilen kazık uygulama tekniği haline gelmiştir. Genellikle kendini tutamayan zeminlerde Muhafaza borusu gerektiren durumlarda CFA sistemi borus sürmeden kazık imalatını gerçekleştirdiği için hızlı ve ekonomik bir sistem olarak adlandırılmaktadır.

CFA Kazık Uygulaması
CFA uygulaması için özel dizayn edilmiş forekazık makinaları kullanımlaktadır. Uygulanacak kazık boyundan daha tam bir burgu matkap kullanılarak kazık delgisi yapılır. Delgi sırasında kullanılan matkap sürekli/devamlı olup, delgi boyunca kazık alt ucuna kadar aynı yönde çevrilerek zemin içerisine sokulmaktadır. Bu şekilde kazılan zeminin bir kısmı yüzeye çıkarken, bir bölümü de zemin içinde kazık çeperlerine doğru deplase edilerek sıkıştırılmaktadır.

CFA yöntemi ile inşa edilen kazıklar içi kazılarak boşaltılmış delgi ile inşa edilen fore kazık olmayıp, kazılan zemin yerinde kısmen deplase edilerek çeperlere itildiği için, kısmen içinde yapıldığı zemini ıslah eden yarı deplasman kazığı niteliği olduğu belirtilmektedir.


CFA Kazık Uygulaması
CFA Sistemi, uygun zemin koşullarında çok hızlı imalat yapılabilmesine olanak vermektedir. Hem hızlı imal edilme özelliğinden, hem de ekonomik olmasından dolayı tüm dünya da kullanım alanı artarak gelişmektedir.

Delginin istenen derinliğe kadar yapılmasından sonra matkap dışarı çekilirken özel CFA burgu matkabının ortasında yer alan boşluktan basınçlı olarak kuyu içine beton pompalanır. Kullanılacak beton mıcır çapları küçük tutularak özel olarak hazırlanmaktadır.
CFA Kazık Uygulaması
Delgi yapılan alan çalışma platformu yüzeyine kadar beton ile doldurulduktan sonra dışarıda önceden hazırlanmış donatı kafesi bir vibro kullanılarak veya kullanılmadan taze beton içerisine yerleştirilir. Bu yerleştirmenin sağlıklı olması Beton kalitesiyle doğru orantılıdır. Özellikle yeni CFA uygulamalarında yarım boy donatı uygulaması gerçekleştirilmektedir. Böylelikle sonradan yerleştirilen donatı sorunlarının da önüne geçilmiş olmaktadır.
CFA Kazık Uygulaması

Yorumlar