Çakma Kazık Teknolojisinin Avantajları & ERKE Dizel Çekiçleri



SEMW  Dizel Çekiç

Çakma kazık nispeten uzun ve ince bir kazıktır. Bu kazıkların ana maçı destek sağlamak veya yanal kuvvetlere karşı koymaktır. Çakma esnasında kolaylıkla fiziki olarak kontrol edilebilen  belli bir şekli ve ölçüsü olan precast materyalden imal edilmiş kazıklardır. Çakma kazıklar zemine vurarak çakılabildiği gibi vibro çakıcı ile veya ittirmek suretiyle de çakılabilir. Çakma kazıklar total bir mühendislik çözümüdür. Her bir kazık dizaynı,çakılması ve kalitesiyle tahmini hesaplamaları ortadan kaldırır ,sonuçları belli , güvenilir ve ekonomik bir çözüm üretir. Zemindeki bir çok olumsuz koşulunda etkili bir çözümüdür. Çakma kazıklar doğal malzemeden veya ön imalattan geçmiş yapısal biçimlerden oluşur. Bu kazıklar güçlü malzemeler kullanıldığı için ve güvenilir kalite kontrolllerine tabi olduğu için sıfır toleranslı kazıklar oluşturulmaktadır.




Kalite

Bütün çakma kazıklar ASTM standartlarına uygun imal edilir. Kaliteleri ilk kazıktan son kazığa kadar aynıdır, değişmez. Çakımdan evvel gözle tespit yapılabilir ve kalitesi tespit edilebilir. Çakma kazıklar çakım esnasında şekillerini muhafaza ederler.


SEMW  Dizel Çekiç

Zayıf zemin şartlarında eğilip bükülmezler ve yanlarına çakılan kazıktan etkilenip zarar görmezler. İçi boş kazıkların bir çoğu çakımdan sonra gözle kontrol edilebilir ve doğruluğu teyit edilebilir. Kesit olarak tüm çakma kazıklar uniform bir yapıya sahiptirler ve doğrulukları da dinamik olarak test edilebilir.



ERKE  Dizel Çekiç

Kazık çakma süreci çakma işlemi başlamadan önce kolaylıkla modellendirilip  yeterli ve en ekonomik çakma makinesinin seçimi yapılabilir. Çakılan kazıklar üzerinde dinamik ve statik yük deneyleri uygulanarak taşıma kapasiteleri ölçülebilir. Dinamik testler sayesinde çekicin performansı  teyit edilebileceği gibi kazık üzerindeki etkileri de test edilmiş olur. Modern çekiçlerin pak çoğunda vuruş hızı ölçüm aletleri mevcuttur ve bu sayede çok yüksek kalitede kalite kontrolü sağlamak mümkün olmaktadır.

Düşük maliyet :

Çakma kazıklar genellikle zemin islah konusunda en düşük maliyetli çözümlerdir. İhtiyacınız olan işn parasını ödersiniz.Saklı gizli ek masraflar ve şantiye temizlik masrafları söz konusu değildir. Önceden tespit edilmiş  üstün yapısal  güçlere uygun olarak çeşitli malzemelerden imal edilebilen çakma kazıklar her türlü modern çekiçlerle kolaylıkla çakılabilir. Bu şekilde çalışma yükleri artırılıp projede daha az kazık kullanımı ve maliyetlerde önemli tasarruf sağlanmış olur. Kazık kapasitesi statik veya dinamik kazık testleriyle rahatlıkla tespit edilebilir. Zemin islah maliyetini asgariye indirebilmeniz için , kazık başına veya beher metreye gerekli kapasite kolaylıkla optimize edilebilir . Bu testler statik deneylere dayanan kaşıma kapasitesi tahminlerini de bertaraf eder. Aşırı muhafazakar davranıp her türlü önlemi lamaya yönelik ek masraflardan da kurtulmuş olursunuz.


ERKE Dizel Çekiç


Ek bir faydası da , çakma kazıklar genellikle çakım sonrası bir kapasite kazanırlar.Kazık boyundaki zemin gücü zamanla  artar ve  kazık çakma işlemi tamamlandıktan sonra ek taşıma kapasitesi elde edilir. Bu fenomene “ yerleşme “ adı verilir.Bu yerleşme neticesinde önemli tasarruflar sağlanır.Proje yapılırken bu yerleşmenin de göz önüne alınmasıyla daha az veya daha kısa kazıkları daha hafif bir makineyle çakarak önemli bir tasarruf sağlanabilir. Zaman , işçilik ve malzemede sağlanacak bu tasarruflar işverene önemli  maliyet avantajı sağlayacaktır.

Adapte edilebilirlik :

Çakma kazıklar kompresyonu, gerilimi veya yatay yükleri karşılamak amacıyla çakılırlar. Kazıklar yapının özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere , şantiye şartlarına göre ve bütçeye göre seçilebilir. İhtiyaçlarınıza en iyi cevap verecek muhtelif malzemeler ve şekillerden size en uygun olanı seçebilirsiniz.


ERKE Dizel Çekiç

Çakma kazık malzemeleri ve şekilleri şu şekillerde olabilir :

Çelik
•    H profil
•    Boru ( açık veya kapalı ağızlı )
•    Konik
•    Mandrelli
•    Palplanj
Beton
•    Kare
•    Sekizgen
•    Silindir
•    Beton palplanj
Kalas kazıklar

Kazık tiplerini birleştiren kompozit tipler ( Örn : Ucu çelik , betonarme kazıklar )

Çakma kazıklar uniform minimum kapasiteyi en üst güvenilirlikle elde etmek için  çeşitli şantiye şartlarına kolaylıkla adapte edilebilir. Böylece şantiye şartlarında değişikliğe bağlı belirsizlikler elimine edilmiş olur. Çakma kazıklar önceden tespit edilmiş kriterlere göre çakılır.( Örn : Beher birim çakma başına minimum vuruş sayısı elde etmek amaçlanabilir ) Elde edilmek istenen minimum kapasiteyi sağlamak amacıyla çakma işlemi çekicin vuruş sayısına göre tespit edilir. Zemin koşulları uniform olmayan işlerde kazık boyları değişebilir. Çakma kazıkları kesilerek boyları kısaltılabilir veya eklemeler yapılarak boyları uzatılabilir.Uzatılan kazıklarda elde edilen mukavamet genelde kazığın kendi mukavemetinin üzerinde olmaktadır.



ERKE  Dizel Çekiç

Çarıklar çakıma yardımcı olmak amacıyla kazık ucuna konabilir. Çarıklar aynı zamanda zeminde kaya çıktığında çok faydalı olmaktadır. Çakılan her kazık için  şantiye şartlarına en uygun  uzunluk tespit edilip, kullanılabilir. Çakma kazıklar bütün şantiye şartlarına ve kısıtlamalara çok iyi uyum gösterirler. Deniz işleri ve deniz kıyısı işleri için ideal çözümlerdir. Özel çakma borularına ihtiyaç yoktur ve betonun prizlenmesini beklemeye de gerek yoktur.Su içinde çakılan  kazıklar hemen kullanıma hazır haldedir ve inşaatın devamına engel teşkil etmezler. Köprü ve liman inşaatlarında ,çakma kazıklar süratle eğimli ana prekast elemanlarla birleştirilerek köprünün veya liman yapısının çalışma platformu olarak kullanılmasına imkan sağlanmış olur.


ERKE  Dizel Çekiç

Bataklık alanlarda ve su üstü çalışmalarda  bozulmaları asgariye indirmek için çakma kazıklar geçici iskele görevi de görürler. Bu tür geçici amaçla çakılan kazıklar iş bittiğinde geri sökülebilirler. Deprem riski olan bölgelerde büyük çaplı çakma kazıklar sismik güçlere karşı son derece dayanıklıdır. H profil gibi displacement özelliği olmayan çakma kazıklar yakınlardaki mevcut binalara hiçbir zarar vermeden çakımı yapılabilen kazıklardır. Paslanmaya yol açabilecek ortamlarda çakma kazıklar anti pas benzeri kimyasallarla kaplanarak paslanmaya karşı dayanıklı hale getirilebilirler. Kaplamalar yüzey sürtünmesini asgariye indirmek için de kullanılabilirler.

Güvenilir ve Her Zaman Hazır bir çözüm :

Çakma kazık işi yapan firmalar ülkenin her tarafında bulunabilir. Ekipmanlar ve çakma metodları  uzun zamandır kullanılan ve kendini kanıtlamış metodlardır. Malzemelerde , ekipmanlarda ve test metodlarında elde edilen gelişmeler çakma kazıkların etkinliğini her gün artırmaktadır. Kazık çakını esnasında beher metrede yapılan vuruş adedinin kayıt altına alınması sayesinde başarılı kazık çakımını kayıt altına almak mümkün olmaktadır. Çakma işi tamamlandığında  ne elde ettiğinizi açık bir şekilde görebilirsiniz. Çünki çakma kazıklar belli bir vuruş sayısı kriterine göre çakılır. Bu şekilde proje ihtiyaçlarına cevap veren  ölçülebilir bir kapasite elde edilmiş olur. Kazıklar elverişli zeminde su seviyesi, zemin yapısı gibi unsurlardan bağımsız olarak rahatlıkla çakılır.




ERKE Dizel Çekiç

Çakma kazıkların çok dayanıklı yapısal güçlülüğü vardır. Statik testler ve statik yükleme deneylerinde çakma kazıklar yapısal olarak asal deforme olmazlar.Bütün uzunluk boyunca devam eden yatay kırılma ve eğilme mukavemetine sahiptirler.Bu da onları rüzgar , yer kayması ve sismik faaliyetlere karşı son derece dayanıklı kılar. Tüm uzunluk boyunca devam eden güçlerine bağlı olarak çakma kazıklar yüksek düzeyde eksantrik güçlere de dayanıklıdır. Kazıklar dikey olarak veya belli bir açı ile çakılabilir.Bazı özel durumlarda kazıklar yatay bile çakılabilir.

Ek faydalar :

Bir çok zemin şartında çakma kazık yapmak kolaydır.Dipteki malzeme sert bir durumda olacağı için
Deplasman kazıkları yapmak uygun olmayabilir. Alt katmanlarda “ yumuşak malzeme “ bulunması zordur. Bu nedenle deplasman kazıkları bu zeminlerde işe yaramaz. Çakma kazıklar zemini hem sıkıştırır hem de deplase eder. Diğer kazık yapım metodları malzemenin çıkartılmasını gerektirir. Bu da yakındaki binaların etkilenmesine ve deforme olmasına neden olabilir. Bu da yapısal problemlere yol açar.


ERKE  Dizel Çekiç

Fore kazık imalatı sırasında zemin basıncı  azalır ve kuyu içindeki dayanıklılık düşer. Toplu grup halinde fore kazık yapılan şantiyelerde malzemenin çıkartılması neticesinde zemin gevşer ve daha önceden imal edilmiş kazıkları oynatabilir. Oysa toplu, grup halide yapılan çakma kazık imalatlarında zemin sıkıştırıldığı için önceden çakılan kazıkların de kapasitesi atrar.Böylece çakma kazıklar aynı çap ve boya sahip diğer kazık türlerine göre daha yüksek kapasiteye sahiptir. Çakma kazıklrada prizlenme süresi yoktur , proje esaslarına göre sırasıyla çakılır.Hiç bir atlamaya ve beklemeye gerek yoktur. Çıkan malzemenin  hafriyatı gibi bir sorun da söz konusu değildir.

Çevre dostu :

Çakma kazık işlemlerinde alttan hiçbir malzeme çıkmaz. Dolayısıyla  çıkan malzemenin görüntüsü, emniyetli bir alana nakledilmesi , zararlı ve kirli malzemenin yok edilmesi  gibi sorunlar yaşanmaz. Şantiye temiz bir şekilde diğer işlemlere devam edebilir.


ERKE Dizel Çekiç


Alternatif kullanımlar

Çakma kazıkları en yaygın kullanım alanı temel kazıkları işleridir. Çakma kazıklar ayrıca nehir kenarı güçlendirmeleri , ses engelleme bariyerleri , taşıma duvarları , deniz  imalatları , çapalama yapıları ve gölet imalatlarında da kullanılabilir.


ERKE Dizel Çekiç

ÇAKMA KAZIK DENEMİŞ TEST EDİLMİŞ KAZIKTIR.



Yorumlar