Tayland’daki Mağarada Mahsur Kalan Çocuklar ve Antrenörleri Kurtarıldı.

Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken. (Grindex Susuzlaştırma Pompaları)

Tayland’ın şiddetli muson yağmurları, doğada spor yapmak için ormana çıkan genç futbol takımının büyük bir trajedi yaşamalarına neden oldu. Wild Boar adındaki, 11 ila 16 yaş arasındaki çocuklardan oluşan futbol takımı ve 25 yaşındaki antrenörleri, 2 hafta boyunca yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Tham Luang adlı mağaradan ani su baskını sebebi ile çıkamıyorlardı.

Bölgedeki yoğun muson yağışlardan dolayı 5 km uzunluğundaki Tham Luang adlı mağaranın alçak seviyeleri Musaon yağmur suları ile dolduğu için, kurtarma ekipleri geçtiğimiz pazar gününe kadar suyu boşaltmaya çalıştılar.
Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken. (Grindex Susuzlaştırma Pompaları)

Suların Tham Luang mağarasından boşaltılması için bölgeye Grindex Susuzlaştırma Pompaları Tayland Distribütörü tüm pompa stoklarını acilen bölgeye getirerek servis ekibiyle pompaların mağaraya yerleştirilmesini sağlamıştır. Grindex pompalar ile durmaksızın süren boşaltma işleminin ardından ortalama 30 santimetre geri çekilen sel suları, kurtarma ekiplerinin ve dalgıçların mağaraya girebilerek genç futbolculara malzeme taşınmasına izin vermiştir.

Maalesef elim bir kaza yaşanmış çocuklara erzak ve sağlık ekipmanları götüren bir dalgıç, mağarada yolunu kaybettiği için tüpünde oksijen kalmayan dalgıç hayatını kaybetmiştir. En çok endişe edilen çoğu yüzme bile bilmeyen futbolcu çocukların da mağarada boğulma ihtimaliydi. Bu sırada genç antrenörleri, 10 yıllık tecrübesine dayanarak çocukların sakin kalmaları için onlarla meditasyon yapıyordu.
Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken. (Grindex Susuzlaştırma Pompaları)

Kapalı ve karanlık alanda bulunmak, bir sürü insan için çok kaotik bir durumdur. İki hafta boyunca Tayland’daki mağarada mahsur kalan minik futbol takımının üyeleri de bu büyük yalnızlık problemiyle karşı karşıya kaldılar. Yanlarında yiyecek yoktu, günlerce karanlık bir ortamda bulunmayı beklediler. Bulunduklarında da kurtarılabilmeleri için çok detaylı palanların yapılması gerekiyordu. Dünya’nın bir sürü bölgesinden kurtarma çalışmasına gelen dalgıçlar Taylandlı dalgıçlarla birlikte kilometrelerce uzunluktaki mağara içinden çok zor şartlarda geçerek kazazede futbol takımına ulaşarak yardım malzemelerini ulaştırdılar.
Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken. (Grindex Susuzlaştırma Pompaları)

Mağaranın gelen ilk görüntü ve resimlerde, tüm çocukların beklenenden de sakin oldukları şaşkınlıkla gözlemlendi. Günler boyunca nemli ve karanlık ortamda kalan çocukların hiçbirinin zarar görmemesi, herkesin ilgisini çocukların antrenörüne çevirmişti. Açlık, kapalı alan baskısı, düşük oksijen seviyesi, ölüm korkusu ve daha pek çok şeyle baş etmek için 12 öğrencisini nasıl ikna ettiği merak edildi. Çocukların genç antrenörü, 10 yıllık tecrübesine dayanarak çocukların mağara içinde sakin kalabilmeleri için onlarla devamlı meditasyon yapmıştı. İşin sırrı meditasyondu.
Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken. (Grindex Susuzlaştırma Pompaları)

İlk gün 4 çocuk, kendilerine eşlik eden ikişer dalgıçla mağara dışına çıkarıldı. Ardından aynı şekilde 4 çocuk daha mağara dışına çıkarıldı. Operasyonun son adımı olarak kalan 4 çocuk ve 25 yaşındaki antrenörleri de kurtarılarak operasyon başarılı bir şekilde tamamlanmış oldu.

Tayland hükümeti adına Operasyonu bölge valisi yönetti ayrıca, İngiltere, Avustralya, ABD ve Çin gibi pek çok ülkeden gelen kurtarma ekipleri ve dalgıçlar operasyona destek verdi.

Bizlerde bu önemli operasyonun en sessiz kahramanı olan Grindex Susuzlaştırma Pompalarının global partneri olduğumuz için çok gurur duyuyoruz.

Tayland mağarası, mahsur kalan çocuklar ve antrenörleri kurtarılırken çekilen görseller için tıklayınız...

Yorumlar