Well Point Drenaj Sistemi Nedir?

Well Point Drenaj Sistemi
Well Point sistemi bir Susuzlaştırma işlemidir. En kısa tanımıyla, zemine çakılan düşey nokta kuyulardan (Well Point), vakum popalarıyla emilen yeraltı suyu, yatay kollektörlere bağlanarak tahliye edilir.

Geniş bir anlamda anlatmak istersek, Well Point Susuzlaştırma Sistemi belirlenen bir alanda yeraltı su seviyesinin istenen seviyeye düşürülerek geçici inşaat (Harfiyat-Kazı) faaliyetine izin veren basit ama çok etkili bir yöntemdir. Well Point Susuzlaştırma Sistemi, hafriyat ve kazı çalışmalarının yapılmasına izin vermeyen yer altı su seviyesini kazı yapılacak verecek seviyeye kadar geçici süre kurutarak indirilmesi yöntemidir.
Well Point Drenaj Sistemi
Well Point sisteminin en büyük avantajı şevli kazı yapılması gerekliliğinde, herhangi bir iksa/kazık sistemine gerek kalmadan drenaj süresince (sistem çalıştığı) kuru ortamda çalışma sağlanır. Bu da proje uygulaması maliyetlerinde ciddi bir ekonomik avantaj sağlar.

Well Point bir yeraltı suyunu kontrol ederek, kurutma tekniğine dayalı bir drenaj sistemidir. Özellikle kanalizasyon, boru hattı ve temel çalışmaları için sığ derinliklerde yapılan kazılarda ve su kaynaklarına (nehir, göl, deniz) yakın temel kazılarında yaygın olarak da kullanılmaktadır. Uygun zemin koşullarında bulunduğunda Well Point sistemi hızlı ve seri bir şekilde kurularak aktif ve verimli hale getirilebilir.
Well Point Drenaj Sistemi
Well Point sistemi, basitçe anlatılırsa 1 emiş yapan pompa 2 bu pompaya bağlanan kollektör boru ve 3 kollektör boruya bağlı yere çakılmış kuyulardan oluşur. Well Point sistemi projede ki kazı alanının etrafını saracak şekilde kurulur. Well Point sisteminde su seviyesini indirme mesafesi takribi 6 metredir şayet 6mt den daha fazla derinlik istenen durumlarda sistem kademeli olarak kurularak kurutma işlemi sağlanır. 6 metre çakılarak kurulan sistemde yeraltı suyu 5 metreye kadar indirile bilinir. Sistem oluştururken bu konuya dikkat edilmesi gerekmektedir.

Well Point sistemi, emiş yapacak Well (Kuyu) filtreli borular zemine 6-7 bar basınç üretebilen jet pompalar yardımı ile açılır (sürülür) daha sonra ucunda Well Point filtreleri bulunan borular kuyuya salınır ve etrafına filtre görevi görecek kaba çakıl atılır. Filtrelere bağlanan boruların çapları yaklaşık 40mm dir.
Well Point Drenaj Sistemi
Well Point Sisteminin en fazla kullanıldığı projeler ve uygulama alanlarını kısaca belirtirsek:
-Yeraltı boru hatları kurulumu için drenaj (kanalizasyon, su, doğalgaz boru hatları)
-Yeraltı suyu seviyesinin kontrol edilmesi için kalıcı sistemlerin montajı
-Tünel kazılarında
-Otomatik Yeraltı suyu tahliyeleri
-Demiryolu veya karayolları alt geçit projeleri

Erke Group, 30 yılı aşkın bir süredir Temel Mühendisliği alanında yaptığı öncü çalışmalara Well Point Sisteminin Türkiye’de faal olarak kullanılmasını sağlamış bu sebeple Well Point sisteminin Dünya’da en etkili imalatçısı Alman Hüdig firmasıyla uzun yıllardır başarılı çalışmalar yapmaktadır.

Yorumlar