Dinamik Kompaksiyon Nedir?

Zemin Teknolojileri konusunda ekonomik çözümler ve eski yöntemlerin tekrar modernleştilerek kullanılmaya Başlanması son 20 yıldır artarak popülerliğini korumaktadır.

Dinamik kompaksiyon zemini iyileştirilecek alanın SPT değerlerine göre belirli bir ağırlığın (genellikle 25 ton) uygun bir vinç ile gene önceden hesaplanan bilgilere dayanılarak belirli bir yüksekliğe kaldırılarak zemine serbest düşüşle bırakılması işlemidir. Bu işlem zeminin belirli bir derinliğe ulaşıncaya kadar devam ettirilir.Bu oluşan derin çukurlara kratere benzediği için krater adı verilir.

Çok eski zamanlaran beri kullanılan Dinamik kompaksiyon bir derin zemin iyileştirme yöntemi olup, gevşek ve yumuşak zeminlere dinamik gerilme ve titreşim uygulanarak zeminin sıkıştırılması suretiyle taşıma gücünün artırılması, oturmasının azaltılması amacı ile uygulanan bir yöntemdir.
Dinamik Kompaksiyon
Eskiden Büyük bir ağırlık kullanılarak oluşturulan tekrarlı ve sistematik yüksek enerjinin zemine uygulanması bugun ise Ağırlığın bir vinç ile devamlı yukardan bırakılmasıile zemin sıkıştırılır. Oluşturulan bu enerji, kayma ve basınç gerilmelerinin tabakalar arasında yayılmasıyla, zemin daneciklerini daha sıkı bir hale getirir.
Dinamik Kompaksiyon

Öncelikle uygulanan enerjinin etkin yayılmasını sağlamak amacıyla, kuru bir çalışma platformu oluşturulur. Başlangıçta, çalışma platformu mevcut zemin seviyesinde hazırlanır. Bırakılan ağırlıkların oluşturduğu noktalarında ki kraterler 2 m derinliğe kadar ulaşabilir. Bu boş kraterlerin içleri tekrar doldurularak düzleştirilir. İstenen ıslah oranına bağlı olarak birkaç faz veya geçiş istenebilir. Yüksek enerjili sıkıştırma işleminin tamamlanmasının ardından oluşan kraterlerdeki malzemeyi ve üstteki katmanı sıkıştırmak için düşük enerjili düzleştirme "ütüleme" fazı uygulanır.

Ortadoğu coğrafyasında çok sıklıkla kullanılan ve FUWA vinçler ile yapılan Dinamik Kompaksiyon özellikle Liman,Depo sahalarının uygulamalarında sıkça kullanılan bir yöntemdir.

Daha fazla bilgi için Erke Group ile temasa geçiniz.
Dinamik Kompaksiyon

Dinamik Kompaksiyon ile ilgili görseller ve videolar için tıklayınız...

Yorumlar