Mantovanibenne Kırıcıları ile Ali Sami Yen Stadı Yıkımı Gerçekleştirildi.

erke
 Mantovanibenne Kırıcıları Ali Sami Yen Stadında
Uzun ve hazin bir hikayedir Ali Sami Yen Stadı.Her yıkım acılıdır.Her Yıkım sancılıdır. İnşaatcılar açısından bakıldığında biz daha ekonomik olarak daha mühendisce bakarız Olaylara. Tek bildiğimiz yıkım zamanının gelmiş olması ve yıkım sırasında kimsenin burnunun Kanamadan yıkımın gerçekleşmesi. Bizleride Mutlu eden Bu yıkımda Mantovanibenne kırıcılarının Çalışması verimli ve emniyetli yıkımda rol oynamasıdır.



Ali Sami Yen stadı hikayesi 1933 yılına kadar gidiyor.O dönemim Türk Spor Kurumu Başkanı Rahmetli Adnan Menderes'in katkılarıyla İstanbul dışında Mecidiye Köy sınırları içinde bugünkü Alan Galatasaray kulübüne tahsis ediliyor. O zamana kadar Galatasaray maçlarını Asya tarafında Papazın Çayırında oynuyor. Yeni Cumhuriyetin çabalarıyla açılan Taksim stadı ile Galatasaray Maçlarını Avrupa tarafında oynamaya başlamıştır.



 Mantovanibenne Kırıcıları

Ali Sami Yen stadının yapımı 1936 yılında resmi törenle başlamıştır. Ancak Modern ve daha Kapasiteli bir stad haline getirme çalışmaları hiç bir zaman durmadı Ancak 2. Dünya savaşı ve ülkenin Ekonomik sıkıntıları ödenekleri ve inşaatın tekrar başalatılmasını hep engellemiştir.Nihayet 1945 yılında Uzun ve zahmetli inşaat Süresinden sonra 1945 yılında 15000 kişilik kapasitesiyle  ali Sami yen Stadı hizmete girmiştir. Stadın açılması bazı sorunlarıda beraberinde getirmiştir.Başlıca stadın şehre olan uzaklığı,esen sert rüzgarların etkisi altında bulunması ve Zeminin yapısı maçların oynanmasını ciddi bicimde olumsuz etkiliyordu.Galatasarayın bu Olumsuz stad koşullarından kurtulmasu Mithatpaşa (inönü) Stadının yapımına kadar sürmüştür. Galatasaray Mithatpaşa Stadının yapılmasıyla Ali Sami Yen Stadını tamamen terketmiştir(1.terkediş olayı)

 Ali Sami Yen yıkım başlamış
Galatasary yöneticilerinin ısrarlı çabalarıyla Modern  Stad projesi tekrar başlatılmış 14 yıl süren yenileştirme Projesiyle bitirilmim ve 20 Aralık 1964 yılında Türkiye-Bulgaristan resmi müsabakasıyla açılışını gerçekleştirmiştir. Ancak açılış maçında stadın içinde sucuk tezgahındaki tüpün alev almasıyla büyük panik yaşanmış ve bu kargaşa Sonunda 1 kişi ölmüş 81 kişide yaralanmıştır.Bunun üzerine büyük olaylar meydana gelmiş stadın ruhsatsının olmadığı Gündeme gelmş uzun bürokratik hadiseler neticesinde stad kapatılmış Galatasaray Ali Sami Yen Stadını bir kez daha Terketmiştir (2.terkediş olayı)

 Ali Sami Yen yıkım başlamış
İlk çılışından tam 9 ay sonra problemlerini çözen Galatasaray yönetimi 29 Eylül 1965 de Glatasaray-Slon müsabakasıyla Stadına geri dönmüştür.O dönemde Futbolcuların bağlı olduğu birlik Mithatpaşa stadının çamurundan dolayı maçları Boykot edince Mithatpaşa da oynanacak müsabakalar Ali Sami Yen Stadına kaydırılmıştır.

 Ali Sami Yen Açık Tribün
1977 yılında Ali Sami Yen Stadında çalışan işciler greve gitti ve alacaklarının alınmamasını bahane göstererek stad tamamen Yağmalanmıştır. O kadarki Galatasaray yeni forma ve yeni lisanslar çıkarmak durumunda kalmıştır. Bu sebeble Galatasaray bir kez daha hemde 7 yıl süreyle Ali Sami Yen stadını terketmiştir (3.terkediş olayı). Stadından tekrar ayrı kalan ve maçlarını Mithatpaşa Stadında oynayan Galatasaray 1980 yılında Ali sami yen stadına geri dönmüştür. Ancak Stad ile ilgili sıkıntılarını bitiremeyen Galatasaray yönetimi 1984 yılında stadı tekrar bakıma alma kararı alarak Ali Sami Yen Stadını terketmiştir.(4.terkediş olayı)

 Erke Satış Müdürü Osman Çınar
2002-2003 sezonunda Ali Sami yen özellikle açık trübündeki hasar ve problemler dolayısıyla stadın tamiri kararını almıştır ve Yeni açık tekrar yıkılarak yeniden yapılmıştır.Bu sebeble Galatasaray 2003-2004 sezonunu İstanbul Olimpiyat stadında oynamıştır(5.Terkediş olayı)
İki yıl süreyle Beşiktaş ve Fenerbahce stadlarında maç yapan Galatasary iki sezon sanra kendi stadına geri dönmüştür. Aralık 2010 Tarihinde yeni stadına gitmek ve bir daha dönmemek üzere Ali Sami Yen Stadını terketmiştir(6. ve nihai terkediş olayı)

Yorumlar