Jet Grouting Nedir ?

soilmec
 Soilmec SM-14 Makinalar Jet grouting uygulaması Yapıyor
Zemin teknolojileri alanında 1970 lerden bu yana kullanılmaya başlayan bir zemin iyileştirme, tekniğinin adıdır. Çok yüksek basınçlı bir pompa ile zemine verilen çimento ve duruma göre çeşitli kimyasalların eklenmesiyle bağlayıcıların enjeksiyonu da denir. Bubağlayıcılar çimento-kimyasallar zeminin içindeki çakıl kum vs ile karışarak jet Grouting kolonu dediğimiz zeminin içinde Homojen ve dayanıklı bir kütle oluşturur.


Jet grouting 1970 li yıllarda Avrupa’nın en hızlı gelişim sürecinde olduğu bir dönemde yeni yollar köprüler ve ülkelerin birbirlerine bağlandığı ir dönemde lüzumu üzerine ortaya çıkarılmıştır. Fransa’yı İtalya’ya bağlayan Avrupa’nın En uzun tünellerinden olan Alp geçişi sırasında Tünel işini üzerine alan İtalyan Trevi Firması zemindeki ve tavandaki akışmalar neticesinde sıkıntılar yaşamakta ve tünelin imalatı gecikmektedir.

Jet Grouting Uygulama Alanları


Trevi Firması araştırma departmanı ve Trevinin Yan kurulusu olan Soilmec konuya ilişkin teferruatlı çalışmalar sonucunda Japonya’da buna benzer bir tünel projesinde yüksek basınçlı pompalar yardımıyla sonradan Umbrella Metodu(şemsiye metodu) denilecek uygulama yapıldığı haberine ulaşılır. Trevi ve Soilmec yetkilileri projeyi yerinde incelerler ve bazı gelişmeler eklemlerle kendi tünlerinde kullanılacağı sonucuna varılır. O zaman için hatırı sayılır bir miktar ödemesiyle Jet Grouting olarak adlandırılacak olan uygulamanın, patenti alınır. İşte bu olaydan sonra Trevi ve Soilmec geliştirdiği makina ve kullanım teknolojileriyle Tüm dünyanın kullandığı Jet Grouting metodunu Dünya İnşaat sektörüne armağan ederler.

Jet Groutin Uygulama aşamaları


Jet grouting teknolojileriyle ilgili makina ve uygulama patenti 1980 sonlarında sona ermiş o tarihten sonra gerek imalatçı gerekse uygulamacı sayısında inanılmaz bir artış yaşanmıştır.

Soilmec SM-14 Mini Kazık Makinaları Jet Grouting Uygulaması

Jet grouting sisteminin kullanım alanının büyüklüğü ve mevcut binaların altında da kullanılması imkanı sistemin popülaritesini arttırmıştır. Özellikle yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu zeminlerde tünellerde, iksa kazı desteği amaçlı, geçirimsizlik perdeleri amaçlı alanlarda çok yoğun olarak kullanılmaktadır.

Soilmec SM-14 Mini Kazık Makinaları Jet Grouting Uygulaması

Jet grouting uygulaması için bir delici bir yüksek basınç pompası ve de bir çimento hazırlayıcı mikser ihtiyaç vardır. Delici Makina zemini yaklaşık 4'' ile delim yapar tijlerin alt noktasına ilave edilen monitör ve bina bağlı nozzle lardan enjekte edilen çimento şerbeti ile geri çekme işlemi yapılır. Bu arada kullanılan enjeksiyon barı 300-600 bar arasındadır. Böylelikle geri çekiş süresi ve çimento enjeksiyon basıncı parametrelerine göre 40-3000mm çaplı Jet Grouting kolonları yapılır. (Berlin 2000 projesinde Soilmec-Bauer İşbirliğiyle yapılan projede Soilmec’in geliştirdiği 7T800 yüksek basınç pompası ile 2500-3000mm çaplı jet grouting kolonları oluşturulmuştur.)

Soilmec 7T500 Jet Grouting Pompa ve GM-25 Mikseri

Jet Grouting uygulamalarında çok yoğun olarak kullanılan T-1,T2 gibi Jet Grouting uygulama terminolojileri zeminin durumuna göre bazen zorlukların giderilmesi amacıyla monofluid( tekli) T-1 Sistemi ve BiFluid (çoklu) T-2 Sistemi enjeksiyon şerbeti kullanılması hasıl olmaktadır. Özellikle ön delimde Su ve Geniş çaplı delimde Hava yardımcı olarak kullanılmaktadır. Sistemin ilk bulucusu ve kullanıcısı olması sebebiyle bu sistemlere TREVI nin ilk harfi olan T olarak adlandırılmıştır. T-1 ve T-2 en son çıkarılan yeni sistem ise T-1S sistemidir.

Soilmec 5T400J Jet Grouting Pompa ve GM-25 Mikseri

Jet Grouting kolay kullanımı hızlı imalatı ve kontrol edilebilen kalitesiyle Zemin teknolojilerinde uzun yıllar kullanılacaktır. Bu zaman kadar derinlik ve basılan enjeksiyon miktarlarının kontrol güçlüğü sebebiyle Soilmec yeni Jet Grouting pompalarının üzerine tüm bilinmesi gerekli parametreleri gösteren ve her kolondan sonra analizinin çıktısını yapan kontrol sistemini Jet Grouting pompalarının üzerine yerleştirerek bu alanda ana üstlenicilerin ve kontrol mekanizmalarının sıkıntıları giderilmiştir.


Yorumlar