| Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ), doğal gaz akışında yaşanacak olası kesintilerde darboğaza düşmemek amacıyla yürüttüğü, uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi sonunda gerçekleşiyor. BOTAŞ’ın, doğalgaz akışında yaşanacak olası kesintilerde darboğaza düşmemek amacıyla yürüttüğü, uzun yıllardır konuşulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi gerçekleşiyor. BOTAŞ’ın 569.1 milyon TL tutarlı yatırım projesi, teşvik belgesine bağlandı. |
Doğalgazda arz-talep dengelemesini sağlamaya yönelik proje kapsamında Aksaray’ın Sultanhanı beldesi yakınlarında kurulacak yeraltı deposuna ilişkin yatırımın, mart ayında teşvik kapsamına alındığı bildirildi. BOTAŞ, 1 milyar metreküpe kadar gazın depolanabilmesi öngörülen proje kapsamında toplam 569.1 milyon liralık sabit yatırım harcaması gerçekleştirecek. Düzenlenen teşvik belgesi kapsamında proje gümrük muafiyeti ve KDV istisnası gibi teşviklerden yararlandırılacak. Proje kapsamında toplam 317.5 milyon dolarlık makine ve teçhizat ithal edilecek. Doğalgaz depolama yatırımı ile 950 kişilik istihdam yaratılacak.
Sondaj Projesinden bir görüntü |
1 milyar metreküp gaz depolanabilecek Proje kapsamında, Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray’ın, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık 1.100-1.400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğal gaz depolanması amacıyla, her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan, toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturulacak. Söz konusu 12 kavernanın tamamlanmasıyla yaklaşık toplam 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve günlük maksimum 40 milyon metreküp gaz Türkiye doğal gaz şebekesine verilebilecek. Proje kapsamında yapım çalışmaları iki aşamada gerçekleştirilecek. 6′şar depodan oluşan birinci aşamanın 2015-2016, ikinci aşamanın 2018-2019 yıllarında tamamlanarak Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Projesi kapsamındaki tesislerin bir bütün olarak devreye alınması planlanıyor.
Tuz Gölünden bir kare |
Depolama işi açılan ihaleyi Çinli TCC-China Tianchen Engineering Corporation firması kazanmıştı. BOTAŞ ile Çinli firma arasında yapım sözleşmesi, kasım ayında Ankara’da törenle imzalandı. Depoyu yapacak Çinli firmanın çalışmalara başladığı öğrenildi. Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde Çinli TTC firması ile Botaş ortaklığında yapımı devam eden Tuz Gölü Doğalgaz Depolaması Projesi’nde 12 kuyudan ilkinin sondajı başlatıldı.
Sondaj Projesi'nin detay şeması |
Botaş 12 adet 630 bin metreküplük yerin 1,5 kilometre altında kuyular oluşturulacağını söyledi. 8 yıl sürecek projede, her bir kuyuda kuyularda 1 milyar metreküplük doğalgazın depolanması öngörülüyor. Botaş projenin hızlo bir şekilde devam edeceğini ve 2015 yılında projenin yarısının tamamlanarak işletmeye açılacağını açıklamıştır. Projeyi üstlenen Çin Fiması Tianchen Engineering Şirketi Projeler Sorumlusu Yin Xueqiang da projenin önemli ve büyük bir proje olduğunu belirtmiştir. tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Aksaray’da böyle bir projeyi yapmalarından büyük memnuniyet duyduğunu açıklamışlardır. Xueqiang, proje ile doğalgaz ihtiyacının karşılanması için yapılacak depolardan yararlanılacağını belirtti. Çin Türkiye Büyükelçiliği Özel Sekreteri Zhu Guangyao ise 2012′nin 3 çeyreğinde toplam ticaret hacminin 17.62 milyar doları bulduğunu belirtti. Çin’in Türkiye’nin en büyük 4. ticari ortağı ülkesi olduğuna dikkat çeken Guangyao, şunları kaydetti:
”Çin, aynı zamanda Türkiye’nin 2. büyük ithalat ülkesi. Çinli firmaların Türkiye’deki müteahhitlik hacmi ise 10 milyar doları buldu. Türk hükümeti, 2012 yılında enerji ve altyapı sektörlerine 17 milyar dolarlık yatırım planlıyor. Çin, bu iki sektörde güçlü ve deneyimli bir ülkedir. Teknik, tesis ve eleman konusunda büyük avantajlara sahip. Bu nedenle bugün açılışını yaptığımız bu tesis, stratejik bir öneme sahip ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinde önemli rol oynayacak.”
ERKE Azerbaijan,DRILLMEC HHSERIES HYDRAULIC... par ERKE-LTD
Yorumlar
Yorum Gönder